Scoala Pustiana

Scoala cu clasele I-VIII Pustiana, judetul Bacau

Una din cele mai vechi scolii din judetul Bacau si prima din actuala comuna Pirjol este scoala din satul Pustiana.
Ea a fost infiintata in anul 1858 si l-a avut ca invatator pe Vasile Vasiliu cu 27 de copii inscrisi in clasa I, 20 in clasa a-II-a, 4 in clasa a-III-a si 4 in clasa a-IV-a, avea un local impropriu si cataloagele erau platite anticipat de invatator.In 1965 Ministerul muta scoala si invatatorul de la Pustiana la Scorteni unde era si centrul comunei.
Probabil au mai trecut multi ani pana cand s-a infiintat o noua scoala de stat.Ca in multe alte localitatii si aici copiii au invatat carte prin casele unor sateni.Cert este ca un local special destinat invatamantului, cu locuinta pentru director s-a dat in folosinta in anul1916.
Din anul1956 scoala incepe sa functioneze si cu clase pentru invatamantul gimnazial.La inceput toti profesorii au fost necalificati, provenind fie din randul invatatorilor, fie din randul absolventilor de liceu, treptat – mai ales la disciplinele principale – au fost numiti profesori cu studii superioare.
Un inconvenient care a durat multi ani si a afectat partial procesul de invatamant a fost insuficienta spatiului de scolarizare.
Totul s-a rezolvat in 1978 cand din fondurile banesti ale comunei suplimentate de judet, s-a dat in folosinta un local de scoala nou cu doua nivele si cu anexele necesare, vechiul local ramanand pentru desfasurarea activitatilor culturale.
Din 1981, ca urmare a numarului mare de absolventi ai clasei a-VIII-a s-a infiintat si treapta I de liceu.
Prin programul de Reabilitare Invatamant Rural derulat incepand cu anul 2006 si cu sprijinul autoritatilor locale elevii si cadrele didactice isi desfasoara activitatea in conditii optime.